ÍRÁSOK

Írások rovat

Ez a rovat az informatika történetével foglalkozó eddig összegyűjtött írásos anyagokat tartalmazza, az alábbi témák szerint csoportosítva:

  • általános informatika történet: az informatika nemzetközi történetére vonatkozó írások;
  • magyar informatika történet: a hazai informatika történetét bemutató írások, beleértve a magyar szakembereknek a világ informatikájában betöltött szerepének bemutatását is;
  • egyes szakterületek (pl. oktatás, iparágak, államigazgatás stb.) informatikája (hazai) történetére vonatkozó írások;
  • egyes (hazai) intézmények informatikai történetét leíró anyagok;
  • egyes termékekre (hardver-szoftver eszközökre vagy alkalmazási rendszerekre) vonatkozó történeti írások;
  • személyekre vonatkozó írások (életrajzok, méltatások stb.)

Az Adattár gyűjtőkörébe elsősorban az olyan anyagok tartoznak, amelyeknek valamilyen magyar vonatkozásuk is van. Nem célja a rovatnak, hogy valamilyen területről teljes irodalomjegyzéket adjon: a szakmai publikációk ill. egyéb anyagok csak akkor kaphatnak helyet a rovatban, ha közvetlen történeti vonatkozásuk is van.

Az Írások lista egy olyan táblázat, amelynek minden sora egy-egy anyag fontosabb paramétereit (szerző, cím stb.) írja le. Az írások egyes tulajdonságait (Fajta, Téma, …) ikonokkal jelöljük. Az egeret az ikonra rávíve megjelenik annak a jelentése.

Minden sor  tartalmaz két linket:

–   a “Cím“-re rákattintva egy Adatlapra jutunk el, ami az összes olyan információt tartalmazza, ami az adott tanulmányról rendelkezésünkre áll;

–   az “Elektronikus” oszlopban található címre rákattintva letölthető a tanulmány szövege (amennyiben az elektronikus formában is tárolva van).

Az Adattár tartalmaz olyan írásokat is, amelyek önmagukban nem bírnak jelentőséggel, csak az a rendeltetésük, hogy az Adattár valamelyik bejegyzésében hivatkozás történik rájuk (pl. egy Személy önéletrajza). Ezeket a segédanyagnak minősített írásokat az Írások lista nem tartalmazza (de pl. a Kereső programok megtalálhatják őket). A segédanyagok listája itt jeleníthető meg.

Az itt elérhető információs űrlap kitöltésével és beküldésével az olvasó részt vehet a gyűjtő munkánkban újabb tanulmányokra vonatkozó információk, vagy már szereplő tanulmányok egyes adataira vonatkozó módosítási javaslatokkal amelyet előre is köszönünk.