RÓLUNK

Rólunk

Az Informatikatörténeti Fórum (iTF) a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) keretein belül, 2009 januárjában megalakult szakmai közösség. Küldetése az informatika hazai történetének, fejlődésének, eredményeinek bemutatása és dokumentálása. Ennek érdekében tevékenységeink fő irányai: a különböző helyeken és célokkal folyó kutatási, emlékmegőrzési és demonstrálási tevékenységek segítése, az informatikatörténet iránt érdeklődők számára találkozási lehetőségek és vitafórumok biztosítása, valamint az ilyen tevékenységek számontartása és ismertségük előmozdítása. A hazai informatika szereplőinek – személyek, intézmények, termékek, írások, rendezvények – bemutatása, ehhez anyagok folyamatos gyűjtése, rendezése, megírása, videó készítése és honlapunkon a publikálása.

Megalakulása óta a Társaság széleskörű érdeklődés mellett az alábbi fő tevékenységeket látja el:

  • konferenciák, találkozók  szervezése a magyar számítástechnika, informatika meghatározó állomásainak megörökítésére,
  • adattár összeállítása a számítástechnika, informatika jelentős személyiségeiről, intézményeiről, termékeiről, eseményeiről, dokumentumokról,
  • videoportrék készítése a szakma kiemelkedő személyiségeivel, az informatika történetével kapcsolatos emlékek gyűjtésének segítése,
  • a hazai informatikatörténet egyes területeinek feltárását végző tevékenységek segítése,
  • hírek szolgáltatása a fenti témakörökhöz kapcsolódóan.

Az iTF munkáját Vezetőség irányítja, amelyet legutóbb 2016. augusztus 2-án az Óbudai Egyetemen tartott iTF közgyűlésen újítottak meg.

Az Informatikatörténeti Adattár anyagait Szerkesztőség gyűjti, gondozza.

Együttműködő Partnereink jelentős anyagi és szellemi segítséget nyújtanak a hazai informatikatörténet mind teljesebb bemutatásában. Segítségüket ezúttal is köszönjük.

Munkánk során szorosan együttműködünk az NJSZT Informatika Történeti Kiállításával (ITK)

Logónk a számítástechnikai berendezések történetében jelentőséggel bíró tárgyakból került megszerkesztésre

Létrehozva:2016.06.26. 11:58
Utolsó módosítás: 2017.09.23. 11:13