ÍRÁSOK

Ez a rovat a magyar vonatkozású informatika történetével foglalkozó, eddig összegyűjtött írásos anyagokat tartalmazza, az alábbi témák szerint csoportosítva.

Általános informatika történet: az informatika nemzetközi történetére vonatkozó írások;

Magyar informatika történet: a hazai informatika történetét bemutató írások, beleértve a magyar szakembereknek a világ informatikájában betöltött szerepének bemutatását is;

Egyes szakterületek (pl. oktatás, iparágak, államigazgatás stb.) informatikája (hazai) történetére vonatkozó írások;

Egyes (hazai) intézmények informatikai történetét leíró anyagok;

Egyes termékekre (hardver-szoftver eszközökre vagy alkalmazási rendszerekre) vonatkozó történeti írások;

Személyekre vonatkozó írások (életrajzok, méltatások stb.).

Nem célunk, hogy valamilyen területről teljes irodalomjegyzéket adjunk: a szakmai publikációk, ill. egyéb anyagok csak akkor kaphatnak helyet a rovatban, ha közvetlen történeti vonatkozásuk is van.

Az Írások lista egy olyan táblázat, amelynek minden sora egy-egy anyag fontosabb paramétereit (szerző, cím stb.) írja le. Innen az adatlapokra juthatunk, ahonnan az esetek egy részében – ha elektronikusan tároltak – az írások is letölthetők.

Az Adattár tartalmaz olyan írásokat is, amelyek önmagukban nem bírnak jelentőséggel, csak az a rendeltetésük, hogy az Adattár valamelyik bejegyzésében hivatkozás történik rájuk (pl. egy Személy önéletrajza). Ezeket a segédanyagnak minősített írásokat az Írások lista nem tartalmazza (de pl. a Kereső programok megtalálhatják őket). A segédanyagok listája itt jeleníthető meg.

Az információk további gyűjtéséhez, és a meglévők pontosításához kérjük a kedves olvasó segítségét. Ezt az oldalsáv „Üzenetküldés” gombjának segítségével teheti meg. Minden beküldött adatot, információs adatlapot előre is köszönünk.

Létrehozva: 2016.06.15. 22:22
Utolsó módosítás: 2017.09.29. 07:04