Hivatkozási név: ITK

Informatika Történeti Kiállítás

Típus:
Társadalmi Szervezetek
Alapítás időpontja:
2012
Címe:
 • Szent-Györgyi Albert Agóra
 • 6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.
 • n.a.
Alapítók:
 • NJSZT
 • Informatika Történeti Múzeum Alapítvány
 • Internet Szolgáltatók Tanácsa
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Művelődési központ és állandó kiállítás.

  A kiállításon az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gyűjteményének egy része látható.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Érdekességek

  A Gyűjtemény anyagának egy részét nyilvánosan először 1989-ben mutatták be Nyíregyházán, „30 éves a magyar számítógép” címmel. A kiállított anyag 1990-ben  – állandó kiállítás formájában – Budapestre költözött, az ÁSZSZ székház folyosóira; majd 1997-ben Szegedre került, ahol a Szegedi Nemzetközi Vásár keretében ki is állították.

  2006-ban – az NJSzT meghatározó szerepvállalása mellett – a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is társult az alapítványhoz.

  Végül az interaktív informatika-történeti kiállítás az Európai Unió 1,7 milliárd Ft-os hozzájárulásával épülő Szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra négyszintes, 6700 négyzetméteres épületében valósult meg. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, nemcsak a kiállítás létrehozásához nyújtott kiemelkedő anyagi és szellemi támogatást, hanem oroszlánrészt vállalt a működtetésében is, a következő jelmondattal:

  „Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt.”

  A kiállítás két szintjén a számítógépek hőskorának „ereklyéit”  is felvonultató világszínvonalú gyűjteményhez hasonlóval más múzeum nem rendelkezik. A több mint 20 országot felvonultató hőskor technikai fejlődésének ütemén túl jól érzékelhető a keleti és a nyugati műszaki megoldások eltérő színvonala, az óriási súlykülönbségek, működtetési energiaigények vagy a programozás és kezelés bonyolultsága.

  A működőképes eszközök bemutatóján túl a legkorszerűbb interaktív látványelemek és kiállítási tartalmak teszik felejthetetlen élménnyé a Kiállítás megtekintését.

  A kiállítás anyagát részletes ismerteti Álló Géza – Képes Gábor:  A jövő multja című könyve (NJSZT kiadás, 2013.)

  Forrásmunkák
  Létrehozva: 2016.06.15. 18:21
  Utolsó módosítás: 2017.08.21. 10:54