Akik már nincsenek közöttünk

Több személy adatlapjának Lásd még…pontjában szereplő “pályakép” nevű link a Kozák Péter által készített és gondozott nevpont.hu honlapra mutat, ahol az adott személyről bővebb információ, gyakran irodalomjegyzék is található.

____Név____ Születés Végzettség Kép Rövid bemutatás
Ábrahám István n.a. - n.a. mérnök  nagyításhoz kattints a képre

Az MTA KKCs, majd az IBM munkatársa, a SZÁMALK alkalmazási főosztályvezetője.

Ábel Lászlóné (Tánya) 1936 - 1992 matematikus

Az MTA KKCs programozója, majd az SZKI számítógép alkalmazási részlegének vezető munkatársa.

Aczél István 1916 - 1962 jogász  nagyításhoz kattints a képre

1945 után minisztériumi főosztályvezető, majd az OMKER igazgatója. 1957-től az MTA KKCs osztályvezetőjeként az M-3 gép első alkalmazásainak szervezője, majd az MTA SZK igazgatója- Az elektronikus számítógépek magyarországi bevezetésének egyik úttörője..

Adorján Bence 1921 - 1989 közgazdász
MTA doktora

1957-től a KFKI munkatársa. 1969-től az SZKI tudományos és műszaki-gazdasági tanácsadója, majd igazgatóhelyettese.

Almás Károly 1939 - 2013 mérnök  nagyításhoz kattints a képre

1967-től jelentős szerepet töltött be az államigazgatás és nagyvállalatok számítástechnikai rendszereinek szervezésében és tervezésében, számítóközpontok vezetésében.

Arató Mátyás 1931 - 2015 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az MTA SZTAKI igazgatóhelyettese, a SZÁMKI/SZÁMALK igazgatója. A DE Informatikai Karának professzor emeritusa. A matematikai statisztika,a valószínűség-elmélet és a számítástudomány nemzetközileg elismert kutatója

Aszalós János 1931 - 2016 matematikus  nagyításhoz kattints a képre

Az Ural-2 számítógép programozásától indulva a szakértő rendszerek kidolgozásáig jut el. Intenzíven foglalkozik az utóbbi témakör elméleti alapjaival. Oktatási tevékenysége mellett ismert konferenciák előadója.

Bach Iván 1927 - 2006 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Széchenyi-díjas. Címzetes egyetemi tanár. A VEIKI, majd a SZTAKI kutatója, a BME VIK Matematikai és Számítástudományi Tanszék alapító tagja. Nemzetközileg is új eredményeket ért el a formális nyelvek és programrendszerek terén.

Bakos Tamás 1937 - 1998 matematikus  nagyításhoz kattints a képre

A SZÜV, az INFELOR, a SZÁMKI, majd a SZÁMALK vezető munkatársa. Szakterülete a fordítóprogramok elmélete és gyakorlata. Több könyv szerzője (pl. MINSZK-2; COBOL; PASCAL az új PASCAL generáció; operációs rendszerek).

Bálint Róbert 1921 - 2009 közgazdász  nagyításhoz kattints a képre

A BHG munkatársa, az OSZV első igazgatója, majd az ITV igazgatója. Az első hazai számítástechnikai kisszövetkezetek alapító tagja. A ZDS-EBON amerikai–német–osztrák vegyesvállalat, majd az Amex amerikai–magyar Kereskedelmi Kft ügyvezetője.

Ballai János 1939 - 2017 mérnök  nagyításhoz kattints a képre

A MALÉV SZO megalapítója, 14 évig vezetője. A repülési informatika elismert alakja, a MALÉV globális informatikai integrálódásának egyik élharcosa. Oktatott a KKMVF-en. Az NJSZT iTF keretében vezette a magyar repülési informatika történetének feldolgozását

Baráth Csaba 1939 - 2015 mérnök
Egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Számítástechnikai pályafutását fejlesztőmérnökként kezdi, majd magas pozíciót tölt be több hazai és nemzetközi bankban. Elnökségi és igazgatósági tagja az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek is.

Békéssy András 1925 - 2006 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az elméleti fizika, a matematikai statisztika és numerikus módszerek kutatása és alkalmazása mellett felismerte az elektronikus számítógépek jelentőségét, és elsők között foglalkozott matematikai és fizikai problémák számítógépes megoldásával

Benedikt Ottó 1897 - 1975 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A 20. századi magyarországi irányítástechnika és automatizálási kutatások egyik jeles alakja, szervező egyénisége. Feltalálta az autiodin elnevezésű villamosgépet. Kossuth-díjas egyetemi tanár. Az MTA Automatizálási Kutató Intézet alapító igazgatója.

Berecz Károly n.a. - 1978(?) mérnök

Szerviz mérnök, később osztályvezető a NIM IGÜSZI-ben, az INFELOR-ban, majd az ÁSZSZ-ben.

Bereczki Ilona 1927 - 2004 matematikus  nagyításhoz kattints a képre

A SZTE, majd a JATE tudományos munkatársa. Kalmár László professzor oktatási tevékenységének és tankönyvei kidolgozásának közvetlen résztvevője. A hazai matematikai logika és programozás oktatásának egyik első hazai oktatója.

Bod Péter 1924 - 2005 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az operációkutatás és a nyugdíj matematikájának ismert művelője. A MABI biztosítási , majd az OTI öregségi és rokkantsági matematikusa. Az MTA Matematikai Kutatóintézet igazgatóhelyettese, a TB Nyugdíjbiztosítási Felügyelőbizottságának vezetője.

Bognár Katalin 1954 - 2014 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Első szakmai tapasztalatait az iparban szerzi. 1990-től a KLTE adjunktusa, majd a DE IK gazdasági dékán-helyettese. Aktívan vesz részt a szakmai és egyetemi közéletben. Érdeklódési területe: tudásalapú technológia, leíró logikák, szemantikus web, ontológiák.

Bordás István 1941 - 2007 mérnök  nagyításhoz kattints a képre

A magyar egészségügyi informatika jeles képviselője, egyik megalapítója, Neumann-díjas. A Szekszárdi Kórház informatikai rendszerének kidolgozója, majd a GYÓGYINFOK igazgatója. Egy ideig az Egészségügyi Informatikai Szakmai Kollégium elnöke.

Boros Pál 1950 - 2004 mérnök  nagyításhoz kattints a képre

A TKI tudományos munkatársa, majd önálló vállalkozó, szabadúszó, végül kis-és középvállalkozásoknál dolgozik. Érdeklődési területei: programozási nyelvek, egészségügyi informatika, számítógépes grafikai tervezés, számítógépes és piaci marketing.